menu

Suppoost

 

Gewone dagen worden bewaard. De koeklava stolde. Een meteoriet viel in het veld. Bliksem veranderde zand in glas.

Onderaards waar druipstenend, in de holtes het goud, opgedroogd, bos verrot. Mergel brokkelt, de regen in witte poeders. De plooien verticaal gestapeld, wrijfkrassend landijs. Rivieren strekken zich, heuvels kaal, krakende moerassen. Stroomafwaarts de stammen, tot de kloof, de beek vuur. De aarde knispert, bedelft de zee, breekt de wind over de kliffen. Dalflanken verhang-knikkend, oevers zinkend, verdrinken, de bergketens te barsten. Takken verslindend, de bruinkool, deppend de damp van de maan.

Hoog op de planken gestapeld slapen de jaren.

Het parket ligt in vissengraat.
Stof Stof
Stof Stof
Achter de luiken loert het kristal. Onder stolpen branden de ondergaande zonnen. Mineralen door punten van beitels omsingeld. Verzegeld zirkoon. In buizen Vesuvius. De besmette granaten.

Ogen glijden langs kiezels op kussens. Tegen de muren adert het marmer. Basalt bewaakt, de hekken om veldspaat. Over de zwerfsteen slingert een lint. Synthetisch blijken boraten. De formule veegt gruis aan. Gepriegel van namen en nummers.

Glimmer in schilfers. Talk poedert monoklien, korrelig kaolien.Tussen groene lijnen gevangen, vervalt epsomiet. Zwavel woekert. Gips bloeit. En omhult de koperpil als met een pluizig lijkkleed.

Onder de zeespiegel wacht de replica. Vermiljoenen liggen in krijt. Gewemel van slakken. Kriskras de pijlstaarten. Gelijmde zeeëgels. Gevulde kamers van ammoniet. Opgetilde trilobiet. Symmetrische bivalves. Zelfs de weke delen van een kwal bewaard.

Langzaam kropen de dieren aan land, lichamen lavend aan lucht. De sauriërs raakten in chamotte verstrikt. In grauw laminaat de afdruk van poten. Bewaarde jacht. Geplette pantsers.

Platte beesten schuilen in schisten.

Ichthijosaurus
Ichthiosaurus
Ichthiyosaurus
Ichthyjosaurus
Ichthyosaurus
Ichtijosaurus
Ichtiosaurus
Ichtiyosaurus
Ichtyjosaurus
Ichtyosaurus
Icthijosaurus
Icthiosaurus
Icthiyosaurus
Icthyjosaurus
Icthyosaurus
Ictijosaurus
Ictiosaurus
Ictiyosaurus
Ictyjosaurus
Ictyosaurus
Igthijosaurus
Igthiosaurus
Igthiyosaurus
Igthyjosaurus
Igthyosaurus
Igtijosaurus
Igtiosaurus
Igtiyosaurus
Igtyjosaurus
Igtyosaurus

In het voorbijgaan fluistert de rompslomp, de stickers tot aan de voetnoten geplakt. De propvolle wereld geplunderd, verbrokkelde horizon.

Het stilleven breekt.
Raster | 119