menu

Wieren is verschenen

Afgelopen jaar schreef en tekende ik op Isle of Mull aan een full color bloemlezing over zeewieren. Hieronder de proloog en twee pagina’s waarop een zeldzame Kalymenia reniformis staat afgebeeld. Wieren is uitgegeven door Van Oorschot en wordt feestelijk gepresenteerd op 13 mei in het Teylers Museum.

Net voor ik met eb overstak naar het Schotse getijdeneiland Erraid stuitte ik in de drooggevallen baai op een immens wier. Donker staken stengel en loof af tegen het lichte zand. Het wier lag er kwiek bij, spiralend als de schroef van Archimedes. De ebstroom had het loof wijd opengelegd. Uit een grote goudgele met noppen bezette bol ontsprong een stevige stengel. Niet rond maar plat en breed, afgebiesd met amberkleurige roesjes. De stengelaanzet werd naar boven toe gladder en liep uit in een leerachtig blad dat zich had opgesplitst in 21 lange rafelige repen die elk in een andere richting wezen. Mijn blik gleed terug langs de kartelranden van de stengel. Het bolwier glom als was het opgewreven en leek vervuld van een vreemde kracht. Het scheen tomeloos. Hoewel losgerukt uit de kolonie en aangespoeld, vertoonde het geen enkel spoor van verval.

Ik knielde neer en liet mijn vingers over de strengen gaan. De stengel en bladeren voelden stevig aan en waren koeler dan ik verwachtte. 

Natuurlijk had ik eerder wier gezien. Ik was eroverheen geglibberd om achter de dijk het wad op te gaan. Ik had het terug geklapt over de rotsen om op tijgergarnalen te vissen en na het oestersteken de schelpen ermee toegedekt. In zee slingerde het zich soms om je benen. Toch had ik het nooit echt goed bekeken. Het geheimzinnige voorkomen van dit exemplaar, dat onder water tot zo’n kokette gestalte was uitgegroeid bracht daarin verandering. Ik overdrijf niet als ik zeg dat het een immense verschuiving in mijn beleving van de kust veroorzaakte. De zee was die dag opengegaan en voordat het tij kenterde, had ik voor het eerst even in het binnenste mogen kijken. (Proloog)

Wieren verschijnt begin 2019 in Duitse vertaling (Algen) door Bettina Bach in de reeks Naturkunden bij Matthes & Seitz.